Świętokrzyskie kulinaria dawniej i dziś

22 listopada 2024r. w ramach projektu „Skarżyski Przedszkolak – Mały Polak” Tygryski i Motylki wzięły udział w warsztatach kulinarnych w Bliżynie. W trakcie prezentacji przedszkolaki poznały dawne narzędzia używane w gospodarstwach domowych oraz ludowe stroje z naszego regionu. Dzieci poznały etapy produkcji masła i samodzielnie takie masło zrobiły w maselnicy, a następnie skosztowały tego wyjątkowego smakołyku. Dużą atrakcją było lepienie pierogów pod czujnym okiem bliżyńskich gospodyń. Po zajęciach oraz wspólnym gotowaniu wszyscy próbowali regionalnych przysmaków kuchni świętokrzyskiej takich jak żur i kapusta, a na deser – pierogi z serem przygotowane wcześniej przez dzieci.  

Te wyjątkowe doświadczenia małym mieszkańcom Skarżyska – Kamiennej zapewnili organizatorzy projektowego przedsięwzięcia: p. Aneta Ferencz – naczelnik Wydziału Edukacji Urzędu Miasta, p. Mirosław Babiarz – koordynator projektu i p. Monika Łuckiewicz – pracownik Urzędu Miasta Skarżyska – Kamiennej. Dziękujemy 🙂