Zajęcia kulinarne w grupie I
W ramach działań realizujących projekt „Przedszkole przyjazne żywieniu i aktywności fizycznej” dzieci z grupy I wybrały się na wycieczkę do gabinetu pani pielęgniarki pracującej w ZSP nr 1.
Pani Bogusia opowiedziała jak dbać o zdrowie, co należy jeść i jak bardzo ważny dla zdrowia jest ruch.
Następnie dzieci wzięły udział w wycieczce do osiedlowego sklepu celem zakupienia zdrowej żywności. Przedszkolaki wybrały produkty potrzebne do przygotowania zdrowych kanapek (pieczywo, sery, warzywa, masło, jajka).
9 kwietnia w sali maluszków odbyły się zajęcia kulinarne – przygotowywanie zdrowych kanapek. Dzieci otrzymały pokrojone wcześniej produkty, plastikowe talerze, deseczki do krojenia, fartuszki oraz plastikowe noże do masła. Maluszki samodzielnie starały się posmarować pieczywo i nałożyć wybrane przez siebie produkty. Największą radość sprawiło dzieciom to, że na kanapkach znalazł się szczypiorek wyhodowany w ich własnym „ogródku”. Kanapki były nie tylko smaczne, zdrowe ale i pięknie ozdobione. Okazało się, że najlepiej smakują kanapki wykonane własnoręcznie.