Hodujemy szczypiorek albo fasolę
SZCZYPIOREK (ilustracja na zdjęciach)
Wiosną zdarza się, że cebula, która leży w domu od jakiegoś czasu, wypuszcza zielone listeczki. To szczypiorek, tylko jeszcze maleńki. Przedstawiamy dwa sposoby wyhodowania szczypiorku, który może być pysznym dodatkiem do kanapek.
- Sposób 1: Włóż cebulę do małego słoiczka z odrobiną wody na dnie. Postaw słoiczek w miejscu, gdzie jest dużo światła. Pilnuj, by cebula cały czas miała w słoiczku wodę.
- Sposób 2: Zasadź cebulę w ziemi w doniczce lub w skrzynce. Może to być zwykła cebula lub małe cebulki jak na zdjęciu.
- Poproś osobę dorosłą, by nasypała ziemi do doniczki.
- Zrób dołek w ziemi i wsadź tam cebulę.
- Podlej obficie wodą.
- Pilnuj, by ziemia była wilgotna.
Po kilku dniach pierwsze zielone listeczki szczypiorku możesz zjadać ze smakiem.
FASOLA (ilustracja na zdjęciach)
Możesz zaobserwować, jak z ziarenka fasoli wyrasta korzonek, a potem zielona łodyga i listki.
Potrzebne będą:
- słoik lub szklanka
- kawałek gazy lub kawałek siateczki z tworzywa sztucznego, w której kupuje się warzywa
- gumka recepturka
- kilka ziaren fasoli
- woda
- Za pomocą gumki umocuj siateczkę lub gazę na słoiku w ten sposób, by wewnątrz słoika stworzył się z niej „dołek” (Z doświadczenia wiem, że lepsza jest siateczka. Jeżeli użyjesz gazy, to postaw słoik na talerzu lub tacy, bo z gazy może kapać woda.)
- W „dołku” z siateczki umieść 3 – 4 ziarna fasoli.
- Nalej do słoika tyle wody, by ziarna były w niej prawie całkiem zanurzone.
- Codziennie sprawdzaj, czy jest odpowiednia ilość wody, dolewaj jeśli będzie trzeba. Kiedy pojawią się korzenie, nie całe ziarno musi być w wodzie – wystarczy, by korzenie były w niej zanurzone.