Hodujemy szczypiorek albo fasolę

SZCZYPIOREK (ilustracja na zdjęciach)

Wiosną zdarza się, że cebula, która leży w domu od jakiegoś czasu, wypuszcza zielone listeczki. To szczypiorek, tylko jeszcze maleńki. Przedstawiamy dwa sposoby wyhodowania szczypiorku, który może być pysznym dodatkiem do kanapek.

  1. Sposób 1: Włóż cebulę do małego słoiczka z odrobiną wody na dnie. Postaw słoiczek w miejscu, gdzie jest dużo światła. Pilnuj, by cebula cały czas miała w słoiczku wodę.
  2. Sposób 2: Zasadź cebulę w ziemi w doniczce lub w skrzynce. Może to być zwykła cebula lub małe cebulki jak na zdjęciu.
    1. Poproś osobę dorosłą, by nasypała ziemi do doniczki.
    2. Zrób dołek w ziemi i wsadź tam cebulę.
    3. Podlej obficie wodą.
    4. Pilnuj, by ziemia była wilgotna.

Po kilku dniach pierwsze zielone listeczki szczypiorku możesz zjadać ze smakiem.

FASOLA (ilustracja na zdjęciach)

Możesz zaobserwować, jak z ziarenka fasoli wyrasta korzonek, a potem zielona łodyga i listki.

Potrzebne będą:

  • słoik lub szklanka
  • kawałek gazy lub kawałek siateczki z tworzywa sztucznego, w której kupuje się warzywa
  • gumka recepturka
  • kilka ziaren fasoli
  • woda
  1. Za pomocą gumki umocuj siateczkę lub gazę na słoiku w ten sposób, by wewnątrz słoika stworzył się z niej „dołek” (Z doświadczenia wiem, że lepsza jest siateczka. Jeżeli użyjesz gazy, to postaw słoik na talerzu lub tacy, bo z gazy może kapać woda.)
  2. W „dołku” z siateczki umieść 3 – 4 ziarna fasoli.
  3. Nalej do słoika tyle wody, by ziarna były w niej prawie całkiem zanurzone.
  4. Codziennie sprawdzaj, czy jest odpowiednia ilość wody, dolewaj jeśli będzie trzeba. Kiedy pojawią się korzenie, nie całe ziarno musi być w wodzie – wystarczy, by korzenie były w niej zanurzone.